Патешко магре с грозде и сметана

Продукти

Начин на приготвяне

1. Използваме остър нож, с който нарязваме патешките гърди на диагонални парчета.

2. Поръсваме с хвойна и мащерка. Поставяме върху хартия за печене, покриваме с найлоново фолио и оставяме в хладилника за  4 часа. Можем да ги приготвим и от предишния ден.

3. Загряваме фурната до 200 градуса. Подреждаме гроздето в един слой върху хартия за печене. Поръсваме със зехтин, сол и черен пипер. Печем около 15 мин. Оставяме да се охлади на стайна температура.

4. Поръсваме двете страни на патешкото магре със сол и пипер. Загряваме  голям тиган на умерен огън. Добавяме патицата с кожата надолу, запичаме за коло 7 минути от двете страни, докато мазнината се стопи. Засилваме огъня, за да получим хрупкава коричка и запичаме за още 4 мин. Сваляме от огъня и оставяме да се отпусне.

5. Разделяме руколата в 6 чинии. Сервираме върху нея месото, гарнираме с печеното грозде и по желание отгоре добавяме по една лъжица от разбитата заквасена сметана.