Пържени яйца върху подложка от пюре

Продукти

  • за пюрето:
  • сол на вкус
  • 1 с.л. масло
  • 1 к.ч. прясно мляко
  • 5 картофа
  • за яйцата:
  • сол
  • 10 г масло
  • 6 яйца

Време: 15 мин.
Ниво: лесно

Large parzheni yaytsa varhu podlozhka ot pyure

Начин на приготвяне

  1. За пюрето: Почистваме, измиваме и нарязваме картофите на парчета. Сваряваме ги в посолена вода, след което ги отцеждаме.
  2. Намачкваме картофите с ръчна преса и към тях прибавяме затоплените масло и мляко.
  3. Разбъркваме добре и посоляваме на вкус. 
  4. За яйцата: Загряваме тиган с дебело дъно и слагаме маслото в него.
  5. Счупваме внимателно яйцата, за да не се разтече жълтъкът. Посоляваме на вкус.
  6. Яйцата са готови, когато белтъкът се стегне.
  7. В голяма чиния слагаме пюрето и върху него яйцата.
  8. Сервираме горещи, по желание поръсени с червен пипер.