Пълнени калмари

Продукти

  • сол на вкус
  • 1 белтък
  • 1 ч.л. лимон настъргана кора и сок
  • 2 с.л. магданоз
  • 2 с.л. пармезан или кашкавал, настърган
  • 2 с.л. хляб бял на трохи
  • 200 г сирене "рикота" или крем сирене
  • 1 ч.л. мащерка прясна или щипка сушена
  • 1 ч.ч. спанак почистен и нарязан
  • 1 стрък пресен лук нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън нарязана на ситно
  • 1 с.л. зехтин и малко за пържене
  • 4 калмара
  • черен пипер на вкус

Време: 50 мин.
Ниво: лесно

Large palneni kalmari

Начин на приготвяне

  1. Почистваме внимателно калмарите.
  2. В дълбок тиган загряваме зехтина и добавяме зеленият лук, чесъна и спанака. Разбъркваме внимателно докато спанакът завехне. Оставяме да изстинат.
  3. Разбъркваме рикотата се разбърква със спанака, мащерката, трохите, магданоза, кората от лимон и белтъка. Добавяме сол и черен пипер на вкус.
  4. Пълним калмарите със сместа, но не напълно, а до половината. 
  5. В дълбок тиган загряваме малко зехтин и запържваме леко калмарите. Добавяме малко гореща вода в тигана и го покриваме с капак. Така задушаваме около 20 минути. 
  6. Оставяме ги да изстинат леко и ги срязваме през средата или на филийки.
  7. Сервираме с гарнитура от задушени зеленчуци.