Пълнени калмари

Продукти

  • сол
    на вкус
  • 1 белтък
  • 1 ч.л. лимон
    настъргана кора и сок
  • 2 с.л. магданоз
  • 2 с.л. пармезан
    или кашкавал, настърган
  • 2 с.л. хляб
    бял на трохи
  • 200 г сирене "рикота"
    или крем сирене
  • 1 ч.л. мащерка
    прясна или щипка сушена
  • 1 ч.ч. спанак
    почистен и нарязан
  • 1 стрък пресен лук
    нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън
    нарязана на ситно
  • 1 с.л. зехтин
    и малко за пържене
  • 4 калмара
  • черен пипер
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. Почистваме внимателно калмарите.
  2. В дълбок тиган загряваме зехтина и добавяме зеленият лук, чесъна и спанака. Разбъркваме внимателно докато спанакът завехне. Оставяме да изстинат.
  3. Разбъркваме рикотата се разбърква със спанака, мащерката, трохите, магданоза, кората от лимон и белтъка. Добавяме сол и черен пипер на вкус.
  4. Пълним калмарите със сместа, но не напълно, а до половината. 
  5. В дълбок тиган загряваме малко зехтин и запържваме леко калмарите. Добавяме малко гореща вода в тигана и го покриваме с капак. Така задушаваме около 20 минути. 
  6. Оставяме ги да изстинат леко и ги срязваме през средата или на филийки.
  7. Сервираме с гарнитура от задушени зеленчуци.