Пълнена пуйка с кайма

Продукти

  • 250 мл бульон пилешки
  • 60 г масло , разтопено
  • 1 пуйка
  • за пълнежа:
  • 120 г бекон , ситно нарязан
  • 180 г телешка кайма
  • 30 г масло
  • 1 глава лук , ситно нарязан
  • 1 к. л. лимонова кора
  • 2 ч.ч. трохи от хляб
  • 1 ч. л. магданоз , ситно нарязан
  • 0,5 ч. л. салвия
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 яйце
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Време: 310 мин.
Ниво: трудно

Large palnena puyka s kayma

Начин на приготвяне

  1. Плънката се приготвя, като маслото се разтопява и в него се запържват лукът и беконът. Прибавят се каймата, хлебните трохи, лимоновата кора, подправките и яйцето. Всичко се разбърква добре.
  2. Пуйката се измива, махат се шията и останалите вътрешности, подсушава се отвътре и отвън. Напълва се и се зашива. 
  3. 4.Напълнената и овързана птица се слага на скара в тавичка за печене. Намазва се с масло, а пилешкият бульон се налива в тавата. Пуйката се пече 3 - 3,5 часа на 180 градуса, като често се полива с течността в тавата. Ако сосът изври, се долива още гореща вода или бульон. След изпичане се оставя да постои 15-20 минути и се нарязва.