Пълнен шаран

Продукти

  • 1 шаран (2-3 кг.)
  • За плънката:
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус
  • 1 връзка магданоз
  • 2 лимона
  • 1 ч.ч. орехи
  • 5 домата
  • 6 скилидки чесън
  • 5 моркова
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. вода
  • 5 глави лук
  • 200 г целина корен
  • 1 връзка целина листа

Време: 55 мин.
Ниво: средно

Large palnen sharan

Начин на приготвяне

  1. Измиваме и почистваме шарана много добре със студена вода, изцеждаме го и го посоляваме на вкус. 
  2. Почистваме и нарязваме продуктите на плънката - лука и лимона на филийки, морковите на ивички, доматите, чесъна и орехите на ситно. Смесваме ги с олиото, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме много добре.
  3. С така приготвената плънка напълваме шарана и го зашиваме. Намазваме го с малко олио и го слагаме в намаслена тава или гювеч. По желание, може да сложим върху него няколко резенчета лимон. Доливаме 1 ч.ч. вода и печем до зачервяване.
  4. Сервираме с прясна салата или печени картофи. 

Съвет: Ако остане от плънката, може да я сложим около тавата с шарана.