Продукти
- за масленото тесто:
-
10
г
сол
-
1
яйце
-
160
мл
вода
-
200
г
масло
, меко
-
400
г
брашно
- за пълнежа:
-
100
г
брашно
-
2
яйца
-
100
г
захар
-
100
г
масло
меко
-
1
пак.
ванилия
-
2
ч.ч.
горски плодове
, може и замразени
-
2
мл
течна есенция ром
Начин на приготвяне
- За тестото: с миксер разбиваме на бавни обороти брашното и маслото с щипка сол. Добавяме водата на струйка, без да спираме разбиването. Накрая добавяме яйцето и отново разбиваме. Увиваме тестото в прозрачно фолио и го поставяме в хладилник за 30 минути.
- За пълнежа: разбиваме маслото, което трябва да е със стайна температура, след това добавяме захарта и продължаваме да разбиваме. Добавяме брашното и ванилията, а след това и яйцата. Разбиваме до гладкост на сместа.
- Разточваме тестото върху набрашнен плот. Намасляваме дълбока керамична форма за пай. Прехвърляме тестото във формата с помощта на точилката. Разстиламе го добре по дъното и стените и изрязваме излишното по краищата.
- Изсипваме пълнежа и го разстиламе. Върху него подреждаме горските плодове, които предварително сме смесили с есенцията ром. Краищата на пая намазваме със сметана. Печем пая в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 30 минути.
- Поръсваме пая с пудра захар и сервираме.
* Ако ви остане тесто, може да го ползвате за друг сладкиш или да го замразите във фризер.