Ориз с праз лук

Продукти

  • 2 с.л. масло
    разтопено
  • 2 моркова
  • 50 г грах
    от консерва
  • 2 глави лук
    кромид
  • 2 глави чесън
  • 1 к.ч. ориз
  • 4 стръка праз лук
  • 2 с.л. олио
  • черен пипер
    на вкус
  • сол
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и нарязваме праза, кромида и чесъна. Почистваме и рендосваме морковите.
  2. В тиган загряваме олиото заедно с маслото и запържваме, а после задушаваме ситно нарязаните кромид лук и чесън. 
  3. Прибавяме парчетата праз, поръсваме черния пипер и веднага наливаме 1 к.ч. топла вода, след което слагаме и рендосаните моркови. Задушаваме за около 5-6 минути на умерен огън. 
  4. Прибавяме ориза и граха, сипваме 3 к.ч. топла вода, посоляваме и задушаваме на тих огън, докато оризът набъбне. 
  5. Прехвърляме сместа в тавичка и печем в умерена фурна, докато оризът омекне напълно.