Продукти
-
0,5
ч. л.
чубрица
-
1
с.л.
доматен концентрат
-
200
г
пасирани домати
от консерва
-
1
скилидка
чесън
-
2
глави
лук
-
560
г
кайма
смес
-
1
кг
картофи
-
0,5
ч. л.
червен пипер
-
45
мл
олио
-
сол
-
черен пипер
на вкус
- за заливката:
-
280
г
кисело мляко
-
2
яйца
-
1
с.л.
брашно
-
100
г
кашкавал
-
сол
на вкус
-
черен пипер
на вкус
Начин на приготвяне
- Лукът се наситнява и се запържва в олиото за кратко.
- Прибавя се и наситненият чесън и щом леко омекне, се сипва каймата. Запържва се, докато стане на ситни трохи и започне да се карамелизира.
- Добавя се доматеният концентрат и се разбърква.
- Прибавят се чубрицата, червеният пипер и доматите.
- Наливат се около 100 мл вода, овкусява се със сол и черен пипер и се готви 5 минути на слаб огън.
- Картофите се обелват, нарязват се на ситни кубчета и се слагат в тава.
- При тях се доабвя каймата.
- Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.
- Ястието се залива с вода, колкото да покрие продуктите и се пече до готовност в предварително загрята.
- За заливката: Киселото мляко се разбива с яйцата и брашното. Овкусява се със сол и черен пипер.
- Мусаката се залива с яйчено-млечната смес.
- Поръсва се с настърган кашкавал и се запича, докато се зачерви.