Млечна баница

Продукти

  • 1 с.л. олио
  • 1 пак. ванилия
  • 50 г масло
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 литър прясно мляко
  • 1 пакет кори точени, 400 г

Време: 40 мин.
Ниво: средно

Large mlechna banitsa

Начин на приготвяне

  1. Намазваме тава за печене (препоръчителен диаметър 32 см) с олиото и я покриваме с 2 листа от корите, поставени на кръст, като изправяме краищата по стената на тавата.
  2. Останалите кори намачкваме, събираме с длан, във формата на розичка (надиплена топка) и подреждаме една до друга в тавата.
  3. Върху всяка розичка поставяме парченце масло. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, до златисто.
  4. Разбиваме яйцата със захарта, след което ги добавяме на тънка струя в топлото мляко, като разбъркваме непрекъснато. Добавяме ванилията.
  5. Запечените до златисто кори заливаме с млечната смес и връщаме във фурната. 
  6. Печем около 20-25 минути.