Микс от салати с авокадо, чипс от червено цвекло и перли от балсамов оцет

Продукти

  • 6 резена червено цвекло тънки, кръгли резена
  • 100 г авокадо
  • 50 г радичио
  • 50 г рукола
  • 150 мл. балсамов оцет
  • 2 г агар-агар (текстура)
  • 250 мл. зехтин
  • 20 г сушени водорасли

Време: 45 мин.
Ниво: професионално

Large miks ot salati s avokado chips ot cherveno tsveklo i perli ot balsamov otset

Начин на приготвяне

  1. Накъсвaме руколата и радичиото. 
  2. Нарязваме авокадото. 
  3. Накисваме сушените водорасли за 4-6 минути в студена вода, за да се рехидратират.
  4. В голяма купа смесваме руколата, радичиото, авокадото и водораслите, и разбъркваме внимателно. Овкусяваме със сол и зехтин. 
  5. Прибавяме чипс от цвекло, приготвено по следния начин: Накисваме резените цвекло за 5 минути в марината от ¼ чаена чаша ябълков оцет, ¼ ч. чаша вода, 1 суп. лъжица зехтин, щипка сол. Изсушаваме ги първоначално във фурна за 45 минути на 60 градуса, а след това на 50 градуса до хрупкавост.
  6. Декорираме салататас перли от балсамов оцет.
  7. Начин на приготвяне на перлите: Оставяме зехтина  да престои във фризер 30 минути. Кипваме смес от балсамов оцет и агар-агар. От нея със спринцовка (капкомер) накапваме  в зехтина. Получават се „перли”, които изцеждаме и изплакваме в студена вода.