Начин на приготвяне
- Измиваме мидите обилно с вода и, ако има нужда, ги почистваме.
- В дълбока тенджера слагаме мидите да заврат и доливаме вода около три пъста над дъното. От време на време разбъркваме - докато мидите сменят цвета си на оранжев и се отворят.
- Изкарваме ги от тенджерата и махаме черупките. Не хвърляме водата, която е останала от варенето, а я прецеждаме със сито и я отделяме за бульон.
- Нарязваме лука на ситно и го запържваме леко с малко червен пипер, прибавяме и почистените миди да се запържат леко.
- Добавяме ориза, бульона от мидите и 3 чаши вода, намаляме огъня и оставяме всичко да ври на бавен огън, като от време на време леко разбъркваме.
- Когато оризът е почти попил водата, изключваме и оставяме да изстине.
- Нарязваме на ситно магданоза и преди сервиране, поръсваме обилно всяка порция.
|