Лют ориз с шафран

Продукти

  • сол
    на вкус
  • 650 мл вода
    , вряла
  • 4 с.л. олио
  • 2 г шафран
  • 0,5 ч.л. черен пипер
  • 1 люта чушка
  • 1 глава лук
  • 260 г ориз

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и измиваме добре ориза. Накисваме го в студена вода за 30 минути. 
  2. Слагаме вода да кипне. Междувременно загряваме олиото в тиган с дебело дъно. 
  3. Добавяме нарязания лук и лютата чушкa, и пържим докато омекнат. Прибавяме подправките в тигана и пържим 1 минута. Добавяме отцедения ориз и сол на вкус, и разбъркваме добре. 
  4. Изсипваме ориза и подправките в тенджерата. Добавяме врялата вода, разбъркваме, захлупваме с капак и оставяме на тих огън 10-15 минути, докато оризът бухне. 
  5. Ястието сервираме горещо.