Лучена крем супа

Продукти

  • черен пипер
    на вкус
  • сол
    на вкус
  • 1 стрък розмарин
  • 60 г краве масло
  • 200 мл. сметана
    готварска
  • 500 г праз
  • 1 литър бульон
    пилешки
  • 500 г лук

Начин на приготвяне

  1. Нарязваме лука на полумесеци, а празът на кръгчета. Запържваме ги в маслото и подправяме със сол, черен пипер и клончето розмарин. Задушаваме зеленчуците под капак за 5–10 минути.
  2. Махаме розмарина и добавяме бульона. Оставяме да къкри още 10 минути.
  3. Добавяме сметаната, пасираме и прецеждаме.
  4. Супата сервираме топла, гарнирана с лъжица зехтин и по желание, с препечен хляб.