Начин на приготвяне
- Разтапяме захарта в 1 литър от водата, сваляме от огъня и прецеждаме.
- Разтваряме нишестето постепенно в 250 мл. вода, като внимаваме да не стане на гранулки, прибавяме останалият 0,5 л вода, лимоновият сок и прецеждаме през марля.
- Разтвореното нишесте изсипваме малко по малко с чиста дървена лъжица в разтопената захар, слагаме на котлона и бъркаме, докато се сгъсти окончателно. (Т.е. като гребнем с върха на ножче от сместа и опитаме с пръсти, сместа да не се отделя от тях. Ако се отделя, продължаваме да сгъстяваме).
- Сгъстения локум прехвърляме в намаслена тава и оставяме се охлади и да се втвърди напълно.
- Изстиналия локум режем на квадратчета, които овалваме в пудра захар.
Съвет: По време на варенето на локума можем да го оцветим със сладкарска боя или да му прибавим по време пържени фъстъци или смлени бадеми.
|