Лингуини със сардини

Продукти

  • 350 г лингуини
  • 1 глава копър
    почистена и нарязана на тънки ивици
  • 1 ч.л. чили
    на прах
  • 8 сардини
    на филе, измити и подсушени
  • 4 с.л. зехтин
  • 3 начукани скилидки чесън
  • черен пипер
    на вкус
  • сол
    на вкус
  • 2 с.л. пресен магданоз
    ситно нарязан
  • 2 ч.л. печени борови ядки
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л кора от лимон
    ситно настъргана

Начин на приготвяне

  1. Нарязваме сардините на големи парчета. 
  2. Затопляме 2 с.л. зехтин в голям тиган на среден огън и добавяме чесъна и сухото чили. 
  3. Оставяме за 1 минута, добавяме копъра. Готвим за 4-5 минути или докато омекне, като разбъркваме от време на време. 
  4. Намаляваме температурата на котлона, добавяме парчетата сардини и готвим още 3-4 минути. 
  5. Междувременно в голям тиган оставяме посолена вода да заври. Добаваме пастата и готвим 8-10 минути, или докато поомекне, но да е все още твърда.
  6. Изцеждаме и връщаме в тигана.
  7. Добавяме лимоновата кора, лимоновия сок, боровите ядки и магданоза върху сместа със сардините и разбъркваме. Слагаме сол и пипер на вкус.
  8. Добавяме към пастата заедно с останлия зехтин и разбърваме  леко.
  9. Сипваме в затоплена чиния и сервираме.