Продукти
-
1
ч.л.
сол
-
300
г
цедено кисело мляко
-
2
ч.л.
бакпулвер
-
450
г
брашно
-
2
лимона
настъргана кора
-
6
яйца
-
380
г
захар
-
240
г
краве масло
на стайна температура
- за сиропа:
-
250
г
захар
-
200
мл.
вода
-
1
лимон
сок и кора
Начин на приготвяне
- Смесваме брашното с бакпулвера и солта.
- В голяма купа смесваме маслото, захарта, лимона, киселото мляко и яйцата.
- Разбиваме внимателно, като постепенно добавяме браното с бакпулвера и солта.
- Разбиваме докато се получи гладка смес.
- Изсипваме в намаслена или застлана с хартия за печене тавичка.
- Печем в умерена предварително загрята на 180 градуса фурна, около 40 минути или докато сладкиша се надуе и повърхността му придобие приятен златист загар.
- Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно.
- За сиропа: смесваме всички продукти в подходящ съд и ги слагаме на силен огън, като непрекъснато разбъркваме с дървена лъжица. Когато сиропа заври, намаляваме огъня и оставяме да ври тихо за 10-15 минути. С полученият горещ сироп, сиропираме изстиналият сладкиш.
- Оставяме да поеме сиропа и да се охлади. След това нарязваме на парчета и сервираме, по желание поръсен с пудра захар.