Лимонов сладкиш със сироп

Продукти

  • 1 ч.л. сол
  • 300 г цедено кисело мляко
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 450 г брашно
  • 2 лимона
    настъргана кора
  • 6 яйца
  • 380 г захар
  • 240 г краве масло
    на стайна температура
  • за сиропа:
  • 250 г захар
  • 200 мл. вода
  • 1 лимон
    сок и кора

Начин на приготвяне

  1. Смесваме брашното с бакпулвера и солта. 
  2. В голяма купа смесваме маслото, захарта, лимона, киселото мляко и яйцата.
  3. Разбиваме внимателно, като постепенно добавяме браното с бакпулвера и солта.
  4. Разбиваме докато се получи гладка смес. 
  5. Изсипваме в намаслена или застлана с хартия за печене тавичка.
  6. Печем в умерена предварително загрята на 180 градуса фурна, около 40 минути или докато сладкиша се надуе и повърхността му придобие приятен златист загар.
  7. Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно.
  8. За сиропа: смесваме всички продукти в подходящ съд и ги слагаме на силен огън, като непрекъснато разбъркваме с дървена лъжица. Когато сиропа заври, намаляваме огъня и оставяме да ври тихо за 10-15 минути. С полученият горещ сироп, сиропираме изстиналият сладкиш.
  9. Оставяме да поеме сиропа и да се охлади. След това нарязваме на парчета и сервираме, по желание поръсен с пудра захар.