Продукти
-
0,5
глава
целина
-
8
скилидки
чесън
-
1
глава
лук
-
1
ч.ч.
леща
-
1
морков
-
1
домат
или 2 с.л. доматено пюре
-
1
ч.л.
червен пипер
-
сол
на вкус
-
40
мл.
олио
Начин на приготвяне
- Почистваме и измиваме лещата в студена вода.
- Сваряваме лещата в 1.5-1.7 л студена вода, в зависимост от това, колко гъста желаем да бъде лещата. Лещата варим без сол, защото ако добавим сол още в началото това ще забави варенето и лещата даже може да остане хрупкава. Варим лещата, докато е полусварена, което означава около 20-30 минути. (Времето за сваряване обаче зависи от качеството на лещата).
- В около половин чаена чаша гореща мазнина, запържваме ситно нарязаните зеленчуци (без чесъна), докато поомекнат след което добавяме една чаена лъжица червен пипер.
- След това добавяме тази запръжка към лещата, добавяме чесъна, домата и сол на вкус, разбъркваме добре и оставяме да ври до пълно сваряване на лещата.
- Готовата яхния поднасяме гореща.