Продукти
- за крема:
-
7
г
желатин
-
1
пак.
ванилия
-
8
с.л.
захар
-
4
жълтъка
-
300
мл.
прясно мляко
обезмаслено
- за блата:
-
60
г
брашно
-
60
г
захар
-
3
яйца
- за соса:
-
200
г
ягоди
или кайсии, праскови, малини, къпини
-
60
мл.
вода
-
3
с.л.
захар
- за украсата:
-
300
г
ягоди
или от плода, избран за соса
Начин на приготвяне
- За блата: разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Добавяме брашното (сместа става много твърда). След това, в отделна купа разбиваме на сняг белтъците и ги добавяме към брашнената смес, малко по малко, с помощта на дървена шпатула, чрез бъркане с повдигане. Получаваме пенисто тесто, което печем на средно силна фурна (180 градуса) в намаслена тавичка. Най-добре е да ползваме сладкарска форма с подвижен кръг, за да запазим красивата форма на тортата при сервирането.
- За крема: Накисваме желатина, ако е на листчета в студена вода за около 5 минути. Разбиваме жълтъците и захарта и ги смесваме с млякото и ванилията. Слагаме на средно силен котлон и сгъстяваме с постоянно бъркане с тел, до гладък крем. Добавяме желатина в още топлия крем и разбъркваме добре.
- За украсата: Залепяме по стените на тавичката с изстиналия блат, равномерни парченца от избрания плод. Останалото количество плодове нарязваме на малки кубчета и ги смесваме с крема. Изливаме крема внимателно върху блата, като внимаваме да не развалим подредените плодове по стените на тавичката. Оставяме в хладилника поне 3 часа.
- За соса: Слагаме водата да кипне заедно със захарта, добавяме плодовете за 5 минути. Отстраняваме от огъня и смиламе с миксер. Прецеждаме.
- Преди да сервираме, отстраняваме подвижната стена на формата. Около всяко парченце поливаме малко сос в чинийката.