Кюфтета от червена леща

Продукти

  • 1 връзка зелен лук
  • 1 връзка магданоз
  • 1 с.л. пиперково пюре
    или лютеница
  • 3 с.л. олио
  • 1 глава лук
  • 4 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. булгур
    , дребен
  • 2 ч.ч. червена леща
  • 1 ч.л. червен пипер
    , лют
  • 1 ч.л. кимион
  • сол
  • 1 лимон

Начин на приготвяне

  1. Сваряваме червената леща в четирите чаши вода. (Червената леща се вари за по-кратко време от зелената. Когато е готова, започва да става на каша). 
  2. Сваляме лещата от котлона и прибавяме дребния булгур. Разбъркваме добре и слагаме капака на тенджерата. Оставяме така за 30 минути, за да набъбне булгурът.
  3. През това време нарязваме лука на ситно и го задушваме в олиото. Към готовата смес от лещата и булгура добавяме задушения лук, пиперковото пюре, червения пипер, кимиона и сол на вкус. Омесваме всичко с ръце, до получаване на гладка смес.
  4. Почистваме и нарязваме на ситно магданоза и зеления лук, и ги прибавяме към сместа.
  5. Оформяме продълговати кюфтенца и ги поднасяме с лимон и свежа салата.