Кростата с дюли

Продукти

  • лимон
  • 150 гр конфитюр дюля
  • щипка сол
  • 0,5 ч.ч. захар
  • 2 жълтъка
  • 7 с.л. меко масло
  • 1,5 ч.ч. брашно

Време: 40 мин.
Ниво: лесно

Large krostata s dyuli

Начин на приготвяне

1. Слагаме брашното в голяма купа и правим кладенче. Добавяме маслото, жълтъка, сол и кората на настърган лимон. Смесваме добре съставките и месим на ръка, докато получим хомогенна топка тесто.

2. Оставяме тестото настрана за 10 мин. След това го разточваме във формата на тавичка за пай, като оставяме и тесто, за да покрием добре страните.

3. Взимаме една лъжица конфитюр от дюля и разстиламе равномерно с опакото на лъжица.

4. Обелваме и нарязваме една голяма дюля на тънки филийки. Подреждаме парчетата внимателно като ветрило. Внимателно намазваме с тънък слой на конфитюр дюлите, за да им придадем блясък.

5. Печем на 180 градуса около 25 мин., след което изваждаме да се охлади и сервираме. По желание, можем да добавим и топка сладолед.