Крем супа от моркови и картофи

Продукти

  • 500 г моркови
  • 200 г картофи
  • 1 глава лук
  • 30 г краве масло
  • 50 г топено сирене
  • 150 мл. прясно мляко

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и нарязваме морковите на колелца, лукa нарязваме на дребно.
  2. Почистваме и нарязваме и картофите.
  3. В тенджера загряваме маслото, в което изсипваме нарязаните лук, картофи и моркови. Задушаваме ги под капак, докато зеленчуците поомекнат (за около 5 минути), след което към тях добавяме млякото и малко вода, колкото да покрие морковите. 
  4. Овкусяваме със сол и по желание с черен пипер. Варим, докато морковите съвсем омекнат.
  5. След като се сварят морковите, добавяме топеното сирене. 
  6. Пюрираме супата с кухненски робот или пасатор. Ако е прекалено гъста, може да добавим мляко до получаване на желаната консистенция.
  7. Супата може да сервираме с хрупкави крутони, със сметана или натрошено сирене. По желание, може да гарнираме с малко настърган кашкавал.