Начин на приготвяне
- В купа размиваме 1/2 ч.ч. брашно заедно с млякото, докато се образува кашичка.
- Маята размиваме с 2 с.л. мляко и 2 с.л. захар и я изливаме към брашнено-млечната смес.
- Оставяме на страни, докато шупне и образува гъба.
- В голяма купа или тава пресяваме брашното два пъти заедно със солта и ванилията.
- В средата правим кладенче и добавяме яйцата.
- Добавяме лимоновите кори, рома и сместа с маята.
- Замесваме тестото, като от време на време добавяме по малко от разтопеното маслото и месим, докато се поеме цялото брашно.
- Месим около 30-40 минути.
- След което бием тестото около 100 пъти в плота, завиваме добре и оставяме тестото на топло да втасва около 1-1,5 ч., докато си удвои обема.
- Премесваме отново внимателно тестото без да мачкаме излишно тестото и отново оставяме да почине около 30-40 минути.
- След всичкото премесване разделям тестото на 4 еднакви топки.
- Правим всяка на фитили, подреждаме ги по два и поставяме локума.
- Усукваме фитилите по два заедно.
- Оставяме ги за 5 минути да си починат.
- След последното втасване намазваме с жълтък и поръсваме с маковото семе.
- Слагаме във форма и оставяме още около 40 минути да втаса.
- Печем на 170 градуса около час на 2-ро ниво на фурната.
- При нужда покриваме с алуминиево фолио, за да не загори и да има по приятен и апетитен вид.
|