Начин на приготвяне
- В средна купа разбъркваме 125 мл. прясно мляко заедно с 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно.
- Бъркаме закваската до еднородно състояние, след което я покриваме и оставяме на топло за 20-30 минути.
- Разбиваме яйцата едно по едно заедно със захарта и солта.
- В голяма купа пресяваме останалото брашно, сипваме яйцата, останалото мляко и настърганата кора от лимона.
- Прибавяме закваската и мекото масло.
- Омесваме гладко тесто, което "бием" 100 пъти в масата.
- Покриваме тестото и го оставяме на топло за 1 час или докато увеличи обема си два пъти.
- Премесваме тестото един път по време на втасването.
- Втасалото тесто разделяме на еднакви парчета, които оформяме като топки.
- Всяка топка разточваме на фитил, който връзваме на възел.
- Единият край оформяме на главичка, като правим носле. (По желание може да сложим за "човчица" парче от клечка за зъби).
- Очите се оформяме с черния пипер, които забождаме леко.
- Другият край правим на плоска опашка, като с ножица или нож оформяме докрай.
- Така приготвените пиленца поставяме в тава за печене.
- Оставяме да втасат повторно за 15-20 минути.
- Намазваме ги с разбит жълтък.
- Загравме фурната на 180 С.
- Козуначните пиленца печем 15-20 минути до златист цвят.
|