Конфитюр от ягоди

Продукти

  • 250 мл вода
  • 1 ч.л. лимонтузу
    (лимонена киселина)
  • 2 кг. захар
  • 1 кг. ягоди

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и измиваме ягодите
  2. В съда, в който ще варим ягодите, нареждаме ред ягоди, ред захар. Оставяме ги да престоят около 5-6 часа, като е добре да ги разбъркваме от време на време. 
  3. На следващия ден ги слагаме на огъня да врат с водата. 
  4. След като сиропът се сгъсти, прибавяме лимонтузуто. След 5 минути сваляме сладкото от огъня, като го разклащаме за да се отдели пяната и ягодите да не са залепнали една за друга. 
  5. Изсипваме в бурканчета и затваряме докато са горещи. Обръщаме с капачката на долу, за се получи вакум.