Начин на приготвяне
- За блата: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците на водна баня, като прибавяме половината от захарта. Отделно разбиваме маслото на пяна и към него лъжица по лъжица прибавяме жълтъците. Смесваме брашното с нишестето и бакпулвера, и ги пресяваме. Към маслото и жълтъците прибавяме пресятото брашно, като бъркаме непрестанно.
- Разбиваме белтъците на сняг с останалата захар и ги прибавяме към другата смес. Към полученото смес добавяме смлените орехи и ванилията, и разбъркваме до получаване на еднородна смес. Изсипваме сместа в предварително намаслена и набрашнена тава или форма за торта.
- Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 45 минути. След като блата леко поизстине, го изваждаме от формата и го разрязваме на два блата.
- За крема: В тефлонов съд смесваме сметаната, маслото и захарта. Затопляме на котлона, докато се разтопи захарта, като разбъркваме непрекъснато. Добавяме белия течен шоколад, прясното мляко и ванилията, и продължаваме да разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
- Започваме да редим тортата, като намазваме единия блат с част от шоколадовия крем. Отгоре поставяме и другия блат и заливаме с останалия крем.
- Украсяваме тортата с декорация по избор.
Съвет: Понеже ползваме шоколад, може да не ползваме захар за приготвянето на крема.
|