Коледна торта

Продукти

  • 4 с.л. орехи
  • 2 ванилии
  • 6 с.л. какао
  • 1 ч.ч. пудра захар
  • 8 яйца
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. нишесте
  • 250 г масло
  • 1 ч.ч. брашно
  • за крема:
  • 300 г течен шоколад
    бял
  • 8 с.л. прясно мляко
  • 10 г пудра захар
  • 50 г масло
  • 200 г сметана
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне

  1. За блата: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците на водна баня, като прибавяме половината от захарта. Отделно разбиваме маслото на пяна и към него лъжица по лъжица прибавяме жълтъците. Смесваме брашното с нишестето и бакпулвера, и ги пресяваме. Към маслото и жълтъците прибавяме пресятото брашно, като бъркаме непрестанно.
  2. Разбиваме белтъците на сняг с останалата захар и ги прибавяме към другата смес. Към полученото смес добавяме смлените орехи и ванилията, и разбъркваме до получаване на еднородна смес. Изсипваме сместа в предварително намаслена и набрашнена тава или форма за торта.
  3. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 45 минути. След като блата леко поизстине, го изваждаме от формата и го разрязваме на два блата.
  4. За крема: В тефлонов съд смесваме сметаната, маслото и захарта. Затопляме на котлона, докато се разтопи захарта, като разбъркваме непрекъснато. Добавяме белия течен шоколад, прясното мляко и ванилията, и продължаваме да разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
  5. Започваме да редим тортата, като намазваме единия блат с част от шоколадовия крем. Отгоре поставяме и другия блат и заливаме с останалия крем.
  6. Украсяваме тортата с декорация по избор.

Съвет: Понеже ползваме шоколад, може да не ползваме захар за приготвянето на крема.