Кисело зеле

Продукти

  • 2 кочана царевица
  • 1 пак. бензоат (купува се от аптеките)
  • 2,5 кг. морска сол
  • 60 кг. бяло зеле
  • 2 глави лук
  • 2 пръчки хрян
  • 1 червена зелка малка

Време: 3 дни и 60
Ниво: средно

Large kiselo zele

Начин на приготвяне

  1. Почистваме външните листа на зелето и го измиваме. Срязваме кочана накръст.
  2. Смесваме солта с бензоата и започваме да редим зелките в бидона с кочаните нагоре.
  3. Слагаме един ред зелки, поръсваме със солта, слагаме и нарязания на парчета по дължината хрян. Така редуваме докато напълним бидона.
  4. Оставяме зелето да преседи така 2-3 дни и след това допълваме бидона с вода. Слагаме царевицата, главите стар лук, измити с люспите и малката глава червено зеле. Притискаме с малка дъсчица и затискаме отгоре с гранитен камък.
  5. Поставяме бидона в прохладно помещение и претакваме всеки ден в продължение на 1 месец.

* Продуктите са за 100 л бидон.