Продукти
-
7
зелени
смокини
-
1
ванилия
-
1
бакпулвер
-
1
ч.ч. затоплено
прясно мляко
-
625
гр
брашно
-
150
гр меко
масло
-
300
гр
захар
-
5
яйца
Начин на приготвяне
1. Смесваме жълтъците, захарта и мекото масло до гладка хомогенна смес, като бавно бъркаме с дървена лъжица (като бабите едно време, когато не е имало миксер)
2. Към тази смес добавяме постепенно леко затопленото мляко.
3. Добавяме пресятото брашно, бакпулвера и ванилията.
4. Във отделен съд разбиваме белтъците на сняг и ги добавяме към основната смес с леко бъркане, за да се запази въздушността и консистенцията.
5. Нарязаните зелени смокини /от сладко/ ги овалваме задължително в брашно преди да ги добавим в сместта , за да се задържат без да падат на дъното на формата.
6. Печем в намаслена форма /от мекото масло/, първоначално в студена фурна на 160 градуса- 25 мин, и 20-мин. на 180 градуса.
7. След като е изпечен, е хубаво да се извади от формата след около минута, ако всичко е спазено, няма да е залепнал.
8. Може глазирате пожелание, с любимата глазура, също така вместо зелените смокини може да добавите стафиди /с джъмбо/ става най добре, и изобщо сушени плодове като кайсии, сини сливи и други.
** Рецептата и снимката са ни любезно предоставени от Рени Иванова.