Казанлъшки понички

Продукти

  • олио за пържене
  • 0,5 ч.л. сода за хляб
  • 1 ванилия
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 2 с.л. олио
  • 3 ч.ч. брашно
  • 0,5 ч.ч. захар
  • 3 яйца

Време: 40 мин.
Ниво: средно

Large kazanlashki ponichki

Начин на приготвяне

  1. Пресяваме брашното заедно с бакпулвера в купа.
  2. Разбиваме яйцата със захарта, след което добавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата за хляб и олиото, и разбиваме до хомогенизиране. Добавяме ванилията.
  3. Прибавяме яйчната смес към брашното и замесваме меко, еластично тесто.
  4. Полученото тесто разделяме на две топки и разточваме върху набрашнен плот на кора, тънка около 0,5 см.
  5. С чаша с по-голям отвор и друга с по-малък изрязваме кръгове, в средата на които изрязваме по-малки отвори.
  6. Пържим в обилно количество олио (поне 2 пръста) както получените пръстени, така и малките кръгчета (така се получават вкусни бухтички). Когато изплуват в олиото ги обръщаме. Обръщаме поничките с дървени щипки без да ги пробождаме.
  7. След като ги извадим от мазнината ги поставяме за малко върху кухненска хартия да се изцедят от мазнината.
  8. Преди сервиране, поръсваме с пудра захар или гарнираме със сладко по избор.