Картофен огретен със сирене и кашкавал

Продукти

  • 30 г масло
  • 60 г кашкавал
  • 140 г сирене
  • сол на вкус
  • 320 мл прясно мляко
  • 3 яйца
  • 1 кг. картофи

Време: 60 мин.
Ниво: лесно

Large kartofen ogreten sas sirene i kashkaval

Начин на приготвяне

  1. Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на парчета. Сварете картофите, така че да останат леко сурови.
  2. Отцедете водата, оставете картофите да се охладят. 
  3. Настържете сиренето на едро или го натрошете. 
  4. В дълбока купичка разбийте яйцата и към тях на тънка струйка добавете млякото. Добавете щипка сол и разбъркайте добре. 
  5. Намажете с масло дъното на йенска тавичка и изсипете половината от картофите, като ги разпределите равномерно.
  6. Поръсете със сиренето. 
  7. Отгоре разпределете парченцата масло. 
  8. Изсипете останалите картофи и заравнете повърхността.
  9. Залейте внимателно с разбитите яйца и мляко. 
  10. Печете на 180 градуса, около 30 минути или докато повърхността се зачерви. 
  11. Поръсете с настъргания кашкавал и запечете до зачервяване. 
  12. Оставете огретена да се охлади и сервирайте с кисело мляко или салата по ваше желание.