Калмари с чили и сос Айова
Продукти
-
4
бр.
хляб
, Чиабата
-
4
бр.
лайм
, нарязан
-
8
листа
маруля
-
зехтин
за пържене
-
брашно
за поръсване
-
600
г
калмари
, почистени
-
за сос Айоли:
-
1
щипка
сол
-
3
с.л.
лимонов сок
-
250
мл
зехтин
-
1
жълтък
-
5
скилидки
чесън
-
1
ч.л.
вода
-
за чилито:
-
1
с.л.
пипер
, сечуански
-
1
с.л.
чили
, на прах
-
1
с.л.
сол
, морска
Начин на приготвяне
- За калмарите: Нарязваме калмарите с остър нож на малки парчета.
- Слагаме малко мазнина в тигана и загряваме. Тестваме дали е достатъчно загрята мазнината, като пуснем в нея малко парче хляб - ако изцвърчи и изплува на повърхността, мазнината е готова за пържене.
- Овалваме калмарите в брашно и ги запържваме на партиди, за около 30 секунди всяка. Отцеждаме ги върху кухненска хартия и ги поръсваме с щипка от приготвеното чили.
- За чилито: Смесваме морската сол, чилито на прах и пипера в тиган и запичаме за около 5 минути, разбърквайки. След това смиламе сместа в кухненски робот или мелничка за кафе.
- За сос Айоли: Счуканите скилидки чесън разбиваме с жълтъка и зехтина, с помощта на миксер. Прибавяме лимоновия сок, водата и солта. Отново разбиваме с мискер.
- Поставяме по няколко парчета калмари във всяко листо от маруля, добавяме четвъртинка лайм, сос Айоли и по една Чиабата към всяка порция.