Начин на приготвяне
- Разтваряме содата в киселото мляко, добавяме прясното мляко, водата, олиото, солта, захарта и разбъркваме. Към сместа прибавяме пресятото брашно и замесваме средно-меко тесто, което покриваме и оставяме за 1 час.
- Разделяме тестото на 6 топки. От всяка разточваме кора с дебелина 1 мм.
- Мажем с мас и поръсваме със ситно натрошено сирене.
- Навиваме на руло, раздърпваме леко и усукваме. От единия край на усуканото тесто, навиваме охлювче нагоре, а от другия край - също навиваме охлювче, но надолу. Мажем охлювчетата с мас и ги поставятме едно върху друго. Разточваме гюзлема с дебелина 5 мм.
- Печем на сач или тиган, предварително загрят и намазан с мазнина.
|