Еклери

Продукти

  • 4 яйца
  • 140 мл прясно мляко
  • 125 г масло
  • 1 ч.ч. брашно
  • 0,5 ч.л. захар
  • 0,5 ч.л. сол
  • за глазурата:
  • 250 г шоколад , разтопен на водна баня
  • за крема:
  • 3 жълтъка
  • 500 мл прясно мляко
  • 80 г брашно
  • 20 г масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 пак. ванилия

Време: 50 мин.
Ниво: средно

Large 2015 06 02 17 26 01 0300 0 1 2 3

Начин на приготвяне

  1. В тенджера изсипваме млякото, добавяме 125 мл вода, захарта, солта и маслото.
  2. Когато течността заври, прибавяме брашното. 
  3. Намаляваме огъня, разбъркваме непрекъснато. 
  4. След като тестото започне да се отделя от стените на съда, оттегляме от котлона и продължаваме да бъркаме, докато се получи плътно тесто.
  5. Поставяме в купа, добавяме яйцата и разбиваме с миксер около 1-2 минути.
  6. Прехвърляме сместа в шприц, с който оформяме еклеровите пръчици. Поставяме ги в намаслена тава, покрита с хартия за печене. 
  7. Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна, до зачервяване. 
  8. Изключваме и отваряме леко фурната. Оставяме еклерите да престоят около 10-15 минути.
  9. С помощта на остър нож правим страничен прорез по дължината на еклерите.
  10. За крема. Загряваме 400 мл от млякото и захарта.
  11. В друг съд поставяме жълтъците, брашното и останалото количество мляко. Разбъркваме на кашичка и наливаме на тънка струйка кипналото мляко и захар. Връщаме обратно в тенджерата и бъркаме на котлона до сгъстяване. В самия край поставяме маслото и ванилията. Претриваме с гевгир, за да се получи фин крем.
  12. Поставяме в шприц и пълним еклерите през прореза.
  13. Декорираме с разтопения на водна баня шоколад.