Начин на приготвяне
- Поставяме прясното мляко в дълбока емайлирана тенджера и го затопляме леко на котлона, като го разбъркваме от време на време, за да се получи навсякъде еднаква температура (като за квасене).
- Отдръпваме съда от огъня и капваме няколко капки мая за сирене.
- Изчакваме млякото да се съсири хубаво – около 1 час, не повече.
- След това с разбъркваме хубаво с лъжица и оставяме отново да почине. (Суроватката остава
- отгоре, а гъстата смес пада на дъното). Около половин час.
- След това прецеждаме, като обръщаме съда на ляво и на дясно няколко пъти. Трябва да притискаме сиренето хубаво с едната ръка, за да излезе суроватката.
- След като се поизцеди, започваме да изстискваме с ръце, като го оформяме като снежна топка. Притискаме го леко и го слагаме в подходяща порцеланова купичка. Притискаме го отново, обръщаме и пак притискаме, за да се оформи хубава питка.
- Посоляваме на вкус и го слагаме в хладилник. На другия ден обръщаме питката (сиренето) и посоляваме отново.
Съвети: * Сиренето може да не солим, тогава ще е подходящо за диабетици. * Количеството сирене, което може да получим от тази рецепта, е около 500 грама.
|