Домашна пастърма |
|
Продукти
|
Време: 10 дни
|
Начин на приготвяне1. Почистваме добре месото от жилите. Нарязваме го на големи парчета, като режем по дължина на мускулните влакна. 2. Взимаме по възможност дървен съд, в който нареждаме на пластове - морска сол, месо, морска сол. Завършваме пластовете с морска сол и притискаме с тежест. 3. Оставяме го да преседи 48 часа. Изчистваме го от солта, накисваме го в съд с вода за 3-4 часа. Подсушаваме месото. 4. Смесваме добре всичките подправки и овалваме добре месото в тях. По желание можем да добавим и чубрица и чили. Поставяме месото между две дъски и слагаме тежест отгоре. Така е добре да преседи около 3 дни. 5. Правим разрез в месото и го закачаме на здрав конец да съхне между 7-10 дни на прохладно място. 6. Ако сме приготвили в по-голямо количество, можем да увием пастърмата в хартия и в найлон и да съхраняваме във фризер за по-дълго време. |