Домашна халва

Продукти

  • 3 кг. захар
  • 1 кг. тахан
  • 1 литър вода
  • 500 г орехи или други ядки, по избор
  • 400 г глюкоза
  • 200 г брашно пресято
  • олио за намазване

Време: 40 мин.
Ниво: трудно

Large domashna halva

Начин на приготвяне

  1. В дълбока тенджера смесваме захарта и глюкозата.
  2. Добавяме водата, ако се наложи може да сложим малко повече от литър - захарта трябва да "плува" във водата. 
  3. Разбъркваме добре и загряваме котлона, като бъркаме постоянно, докато захарта се разтопи.
  4. Варим около 10 минути - докато получим гъстотата на локум. 
  5. След това прибавяме тахана и намаляваме температурата, като продължаваме да бъркаме, докато се получи хомогенна смес. 
  6. Изсипваме пресятото брашно, снемаме от огъня и бъркаме, докато сместа започне да се стяга. 
  7. Когато сместа леко се охлади, прибавяме ядките. 
  8. Разбъркваме добре и прехвърляме в подходяща намаслена тава. 
  9. Оставяме да изстине напълно, след което прехвърляме върху готварска или оризова хартия.
  10. Преди поднасяне, я нарязваме.