Начин на приготвяне
- Измиваме и почистваме много добре ябълките и ги нарязваме на 4, без да отсртаняваме семената и кората им. Поставяме ги в пластмасов бидон.
- Загряваме водаата на 40 градуса и в нея разтапяме захарта.
- С получения разтвор заливаме ябълките. Прибавяме маята и разбъркваме много добре.
- След това оставяме на стайна температура да ферментира (без да разбъркваме повече).
- След като се получи кисела фермантация, прецеждаме през тензух, добавяме по 1-2 ч.л. лимонена киселина за избистряне на и наливаме в стъклен съд.
- Отново поставяме утайките в бидона, отоново загряваме 10 л. вода, но този път слагаме само 1/2 захар.
- Рецептата се повтаря до получаване на втора доза оцет.
|