Продукти
- За основата:
-
100
масло
-
0,5
ч. л.
канела
-
1
шепа
орехи
, ситно нарязани
-
1
ч.ч.
бисквити
, смлени
- За пълнежа:
-
1,5
ч.ч.
захар
-
100
г
заквасена сметана
-
4
яйца
-
700
г
крем сирене
(4 кутии Филаделфия)
-
350
г
пюре от тиква
-
3
с.л.
брашно
-
1
ч. л.
ванилов екстракт
Начин на приготвяне
- В блендер смесваме бисквитите, орехите, маслото и канелата. Изсипваме във форма за печене, като притискаме добре с помощта на чаша. Охлаждаме в хладилник за час.
- В голяма купа разбиваме с помощта на миксер, на средна скорост крема сиренето на пухкав крем. Добавяме пюрето от тиква, яйцата, заквасената сметана, захарта, брашното и ваниловата есенция, и разбиваме, докато се получи хомогенна смес. (Всички продукти трябва да са на стайна температура, затова ги изваждаме от хладилника час, два преди да започнем направата на чийзкейка.)
- Изсипваме получената смес върху бисквитеното тесто и печем в загрята фурна на 90-95 градуса, за между 4 и 6 часа.
- Изключваме фурната и оставяме чийзкейка във фурната на отворена леко врата за още 30 минути.
- Чийзкейкът трябва да престои във хладилник за една нощ.
* Моят чийзкейк беше готов още на четвъртия час, но в името на рецептата го пекох шест.
* пюрето от тиква приготвям, като сваря няколко парчета тиква на пара. Може да сварите пюрето дни преди да направите десерта, като съхранявате пюрето в бурканче в хладилника. Издържа до 3 дена.
* Рецепта на Радостина Ганева, победител от кулинарен конкурс - "Сподели любимата си рецепта в Kulinaria.bg"