Начин на приготвяне
- За блата: Разбъркваме в купа брашното, бакпулвера и какаото. Отделно разбиваме яйцата и 200 гр. от захарта. Добавяме водата и постепенно на части изсипваме сухата смес. Намасляваме кръгла форма с диаметър 26 см. или покриваме дъното с хартия за печене. Изсипваме сместа и печем на 200 градуса около 6-7 минути. Изваждаме блата и го оставяме да се охлади. В чиния за сервиране слагаме охладения блат и го закопчаваме с тортен ринг. Намазваме го тънко с черешов конфитюр.
- За крема: Разтваряме желатина в 50 мл. студена вода и го оставяме за 10 минути да набъбне. След това го слагаме на водна баня на котлона, като внимаваме водата да не заври (за около 1 минута при непрекъснато бъркане докато се втечни). Смесваме киселото мляко, разбитата сметана и 100 гр. захар, и добавяме желатина. Рабъркваме внимателно с лъжица. Изсипваме готовия крем върху блата. Срязваме черешите на две - махаме костилките и ги изсипваме върху крема. Слагаме тортата във фризер за около 2 часа. Изваждаме я и внимателно с нож отлепяме стените от вътрешната страна на ринга. Откопчаваме я и пристъпваме към украса.
- За украсата: Разтопяваме маслото и шоколада на водна баня и с помощта на лъжичка сипваме неравномерно върху тортата. По желание настъргваме шоколад или шприцоваме розички от сметаната и украсяваме с череши.
|