Продукти
- За плънката:
-
2
кг.
череши
-
1
кг.
захар
-
1
пръчка
ванилия
- За тестото:
-
500
г
брашно
-
3
яйца
-
100
г
масло
-
100
г
захар
-
0,5
кубче
мая
, ( 2,5 грама)
-
125
мл.
прясно мляко
-
1
с.л.
ром
-
1
г
сол
Начин на приготвяне
- За тестото: Пресяваме брашното в дълбок съд. Отделно разбиваме много добре яйцата със захарта. Прибавяме рома.
- Затопляме прясното мляко до 35-40 градуса, и към него прибавяме маята, солта и една супена лъжица захар.
- От вече пресятото брашно оформяме кладенче, и в него изсипваме разбитите яйца и млякото с маята.
- Почваме да месим до получаването на хомогенна смес.
- След това разтапяме маслото и започваме да го "вкарваме" в тестото с месене.
- Разстиламе тестото и ги намазваме с масло. След това го захлупваме и така повтаряме, докато не свърши цялото масло.
- Поставяме в голям съд да втаса, докато не удвои обема си.
- Тестото оформяме във форма за пайове и пълним с вече готовата плънка от череши.
- Изрязваме ленти от тестото и ги поставяме преплетени върху плънката, поръсваме със захар.
- Печем в предварително загрята на 220 градуса фурна 10 минути, след това намаляваме на 180 градуса и печем още 30-40 минути.
- За плънката: Обезкостяваме черешите, настъргваме ванилията от пръчката.
- В подходящ съд поставяме черешите заедно със захарта и ванилията. Слагаме ги на котлона.
- Варим плънката 10 минути, като междувременно разбъркваме.