Начин на приготвяне
- За тестото: Пресяваме брашното в дълбок съд. Отделно разбиваме много добре яйцата със захарта. Прибавяме рома.
- Затопляме прясното мляко до 35-40 градуса, и към него прибавяме маята, солта и една супена лъжица захар.
- От вече пресятото брашно оформяме кладенче, и в него изсипваме разбитите яйца и млякото с маята.
- Почваме да месим до получаването на хомогенна смес.
- След това разтапяме маслото и започваме да го "вкарваме" в тестото с месене.
- Разстиламе тестото и ги намазваме с масло. След това го захлупваме и така повтаряме, докато не свърши цялото масло.
- Поставяме в голям съд да втаса, докато не удвои обема си.
- Тестото оформяме във форма за пайове и пълним с вече готовата плънка от боровинки, като оставяме малка част , с която "затваряне" пая и срязваме леко на няколко места.
- Печем в предварително загрята на 220 градуса фурна 10 минути, след това намаляваме на 180 градуса и печем още 30-40 минути.
- За плънката: Измиваме и изцеждаме добре боровинките.
- В подходящ съд поставяме боровинките заедно с канелата и захарта. Слагаме ги на котлона.
- Варим плънката 10 минути, като междувременно разбъркваме.
|