Бавно печено пиле с картофки и ароматни билки

Продукти

  • 1 стрък салвия
  • сол
  • мащерка
  • черен пипер
  • розмарин
  • 220 мл бяло вино
    , сухо
  • 1 кг картофи
  • 1 пиле
    около 2 кг.
  • лимон

Начин на приготвяне

  1. Картофите се измиват, обелват и нарязват. 
  2. Пилето се почиства, измива и подсушава. 
  3. В леко намаслена огнеупорна тава се поставят пилето, картофите и срязаният лимон. 
  4. Овкусява се със сол, черен пипер, мащерка, розмарин на вкус и салвията. 
  5. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече 1 час в предварително загрята на 160 градуса фурна.  
  6. След това се отстранява фолиото, полива се с вино и се пече още 50 минути. (Периодично пилето се полива с отделената течност). Температурата на фурната се вдига до 220 градуса и пилето се пече още 30 минути. 
  7. Тавата се изважда от фурната и се похлупва с фолио. 
  8. Пилето се оставя да "почине" 10 минути преди да се сервира.