Продукти
-
масло
разтопено, за напръскване на корите и за намазняване на тавата
-
1
пак.
канела
-
1
пак.
ванилия
-
500
г
фъстъци
смлени
-
500
г
кори
тънки, точени
- за сиропа:
-
1
лимон
сока
-
500
мл
вода
-
1
пак.
ванилия
-
2,5
ч.ч.
захар
Начин на приготвяне
- Намазняваме тавичка с малко масло.
- Взимаме две кори и ги напръскваме с разтопено масло.
- В купа смесваме фъстъците, канелата и ванилията. Разстиламе малко от сместа върху корите и ги завиваме на руло.
- След това взимаме още две кори, напръскани с масло, а после поръсваме с фъстъчената смес. Продължаваме, докато свършат корите и сместа. Преди печенето нарязваме баклавата в тавата на рулца.
- Печем в предварително загрята (до 200 градуса) фурна, до силно зарозовяло (около 50 минути).
- Междувременно приготвяме сиропа, като залеем захарта с вода. Добавяме ванилия и сока от лимона. Оставяме да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти.
- След като е изстинала добре, заливаме опечената баклава с горещия сироп. Оставяме я да се напой хубаво (на стайна температура) - около 24 часа. По желание, поръсваме двете страни на рулцата със смлени фъстъци.
- Сервираме в десертни купички или чинии.