Арабски десерт с грис

Продукти

  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.ч. грис
  • 125 г масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 к.л. сода
  • 0,5 ч.ч. орехи
    смлени
  • 1 ванилия
  • за сиропа:
  • 20 мл. лимонов сок
    по желание
  • 20 г масло
  • 2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. вода

Начин на приготвяне

  1. В купа смесваме всички продукти за основата и ги разбиваме добре.
  2. Изсипваме сместа в тавичка и печем на 180 градуса, до златисто (около 35-40 минути). Оставяме да изстине.
  3. През това време в подходящ съд кипваме водата и добавяме останалте продукти за сиропа. Разбъркваме добре до пълното им хомогенизиране.
  4. Заливаме сладкиша със сиропа и сервираме охладен.