Aгнешко бутче с хвойна и розмарин
Продукти
-
3
плода
хвойна
, счукани
-
1
бутче
агнешко месо
- около 3 кг.
-
1
с.л.
зехтин
-
1
ч.л.
черен пипер
-
2
стръка
розмарин
, само листата
-
3
скилидки
чесън
, смачкани
-
250
мл
бяло вино
Начин на приготвяне
- Загряваме фурната на 190 градуса. Смесваме смачканите скилидки чесън, накълцаните листа розмарин, черния пипер и хвойната с достатъчно зехтин, до получаване на паста.
- Натриваме студеното агнешко месо (току-що извадено от хладилника) със сместа и го оставяме за около 1 час, докато се загрее до стайна температура.
- Слагаме бутчето в тавичка и го изпичаме за 1 час и 45 минути. Изваждаме го и го оставяме да почине върху дъска около 30 минути, увито във фолио.
- Така приготвеното месо ще остане леко розово в средата, но ако го предпочитаме по-добре изпечено, го оставяме във фурната 2 часа.
- Изсипваме излишната мазнина от тавата и я слагаме на котлона. Добавяме виното и го кипваме.
- Прехвърляме соса в сосиера и го посоляваме на вкус. Нарязваме агнешкото на филии и добавяме изтеклия върху дъската сок в сосиерата.
- Поднасяме месото топло.