Зеле с гъби

Продукти

  • дафинов лист
    на вкус
  • черен пипер
    на вкус
  • 1 с.л. масло
  • сол
    на вкус
  • 1 ч.л. захар
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 300 г гъби
    - пресни , манатарки или други по избор
  • 1 кг прясно зеле

Начин на приготвяне

  1. Зелето се нарязва ситно и с маслото и малко вода и оцет се задушава около 40 минути. Добавят се  доматеното пюре, нарязания морков, захарта, солта и подправките и се оставят на огъня за още 15-20 минути. 
  2. Гъбите се почистват, измиват и кипват за около 10-15 минути, след което се отцеждат, нарязват на кръгчета и запържват в маслото. В същата мазнина се запържва и лукът и се смесва с гъбите и солта и пипера. Половината от задушеното зеле се изсипва в тавичка, върху него се разполага гъбената смес и се покрива с останалото зеле. Отгоре се поръсват галета и малко масло и се запича.