Задушена сьомга в сметанов сос

Продукти

  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.ч. сметана
    , нискомаслена
  • 4 ч.л. каперси
    , изплакнати
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 лук
    , нарязан на ситно
  • 2 ч.л. зехтин
    , екстра върджин
  • 1 ч.ч. бяло вино
    , сухо
  • 450 г сьомга
    , без кожа
  • 1 с.л. копър
    , нарязан на ситно

Начин на приготвяне

  1. Поставяме сьомгата в голям тиган. Добавяме половината от виното и достатъчно вода, за да се покрие рибата. Оставяме да заври на силен огън. Намаляме силата на котлона, за да покъкри ястието.
  2. Обръщаме сьомгата, покриваме съда и варим 5 минути. Сваляме от огъня.
  3. Междувременно, загряваме зехтина в тиган на средна температура. Добавяме лука и го задушаваме за около минута, като непрекъснато разбъркваме, докато стане ароматен. 
  4. Добавяме останалото вино и варим още минута-две. Добавяме лимоновия сок и каперсите, и готвим още една минута. Отстраняваме от огъня и разбъркваме със сметаната и солта.
  5. Преди сервиране, гарнираме сьомгата със соса и пресния копър.