Торта с малини

Продукти

  • 180 г малини
    и 20 г малини за украса
  • 2 яйца
  • 100 мл. кафе
    сварено
  • 120 г шоколад
    натурален (минумум 56 процента какао)
  • 90 г захар
  • 150 г краве масло
  • 1 с.л. какао
    натурално и 1 с.л. натурално какао за украса
  • щипка сол
  • 100 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • за глазурата:
  • 1 ванилия
  • 4 с.л. захар
  • 150 г заквасена сметана

Начин на приготвяне

  1. Сипваме кафето в тенджера и прибавяме маслото и захарта, които разтапяме на умерен огън.
  2. Отстраняваме тенджерата от котлона и прибавяме настъргания шоколад. 
  3. Пресяваме брашното заедно с бакпулвера, щипка сол и 1 с.л. какао.
  4. Изсипваме брашнената в шоколадовата смес и разбъркваме до еднородност.
  5. Добавяме яйцата и разбъркваме тестото още веднъж.
  6. Намасляваме форма за торта (с диаметър 18 см.) и я застиламе с хартия за печене.
  7. Изсипваме половината от тестото.
  8. Отгоре нареждаме малините и ги покриваме с останалото тесто.
  9. Печем тортата в предварително загрята фурна на 180-190 градуса, за около 50 минути.
  10. За глазурата: Внимателно разбиваме сметаната със захарта.
  11. Прибавяме ванилията и отново разбиваме леко.
  12. Глазурата изливаме върху леко поизстиналата торта и отгоре нареждаме малините.