Телешки стек със салца

Продукти

  • За стека:
  • черен пипер
  • сол
  • 4 телешки стека около 225 гр. всеки
  • 1 ч.л. олио за намазване
  • За чили салцата:
  • 4 чушки пресни, зелени люти
  • 4 чушки пресни, червени люти
  • 3 домата обелени, с махнати семки и нарязани на малки кубчета
  • 2 с.л. кориандър пресен, накълцан
  • 1 с.л. винен оцет
  • 2 с.л. зехтин
  • сол

Време: 25 мин.
Ниво: лесно

Large teleshki stek sas saltsa

Начин на приготвяне

  1. За салцата:
  2. Загряваме добре скарата. 
  3. Поставяме чушките, като постоянно ги обръщаме, докато се изпекат и хванат коричка. След като изстинат, ги обелваме и разделяме наполовина, за да махнем семките им. След това ги нарязваме на ситно.
  4. Смесваме чушките, доматите и кориандъра в купа.
  5. В каничка смесваме оцета и зехтина. Овкусяваме със сол на вкус и изсипваме върху салцата. Разбъркаваме добре, покриваме и оставяме настрани.

  1. За стека:
  2. Загряваме оребрен тиган на среден огън и го намазваме с малко олио. 
  3. Овкусяваме стековете със сол и пипер на вкус, и ги оствяме в тигана за 2 - 4 минути от всяка страна (може да използваме скара или барбекю, вместо тиган).
  4. Сервираме стековете топли, заляти със салцата. По желание, може да гарнираме и с лъжица лютеница "Олинеза".